V české kuchyni můžete najít mnoho polních plodin, ovoce, zeleniny, zvěře i ryb. Velice populární jsou houby. Pro českou kuchyni jsou charakteristické husté polévky, různé omáčky /často se smetanou/, pečená masa. Velice chutné jsou různé druhy koláčů a pečiva. Menu se obvykle skládá z polévky, pak následuje hlavní chod a pak moučník, salát nebo třeba kompot.
Tradiční české polévky jsou gulášová, bramborová, česnečka, hovězí vývar s nudlemi, fazolová, hrachová, polévka s houbami, kulajda, držtˇková polévka.
Pokrmy z hlavních jídel jsou vepřový řízek, vepřové maso s knedlíkem a se zelím, různé druhy guláše, svíčková, smažený kapr, pečená masa, pokrmy z omáček, bramborové placky. Jako přílohy se používají brambory, těstoviny, rýže, knedlíky. V restauracích a hospodách je velice populární smažený sýr s hranolkami, utopenci, nakládaný hermelín. Chutná jsou jídla se zeleninou jako smažený květák nebo lečo.
Moučníky jsou většinou palačinky, lívance, ovocné knedlíky. Oblíbené duhy ovoce jsou meruňky, švestky, třešně, hodně se používá mák a povidla.
A samozřejmě nesmí chybět pivo.