Česká kuchyně

Martina Tomková 19-11-2016 1 574 Doporučujeme
0

Česká kuchyně je spřízněná s německou (bavorskou), maďarskou a rakouskou kuchyní. Na rozdíl od italské nabo řecké kuchyně není tolik zdravá a navíc je i hůře stravitelná. Je možné, že i tohle je příčinou nejvyššího procenta výskytu rakoviny tlustého střeva na světě. Ačkoliv, především mladší část populace již dávno změnila své stravovací návyky.

Jedním ze základních chodů jídla jsou v českých zemích polévky:

Vývary z masa jako hovězí vývar, kuřecí vývar s různými vložkami a zavářkami, upravenou zeleninou a rostlinným kořením. Zavářky jsou přísady do polévek, které se v nich po určitou dobu vaří. Zavářkami jsou obilniny, krupice, krupky, vločky, rýže, proso, a jáhly. Rovněž vejce, droždí nebo vnitřnosti (játra, slezina)  se používají jako přísady do zavářek. Dále pak jsou velice populární zavářky z těsta připraveného z mouky a vajec: těstoviny, kapání, nočky. 

Polévky zapražené, luštěninové a mléčné, s podílem masa, uzeniny nebo drobů.

Tradiční české polévky jsou: bramborová, česnečka, gulášová, drštková, hovězí s játrovými knedlíčky a nudlemi, zelňačka, kulajda.

Omáčky mají v české kuchyni značný až nadměrný význam.

Omáčky jsou mléčné, kořeněné, pikantní. Omáčky se zahuštují budˇ světlou nebo tmavou jíškou, nikdy však příliš upraženou, protože omáčka je pak těžce stravitelná. Omáčky se podávají nejčastěji s masem, především s vařeným hovězím, a s jeho příkrmy jako jsou knedlíky, těstoviny, brambory a rýže.

Nejznámější české omáčky jsou: koprová, houbová, rajská, smetanová, svíčková, papriková.

Hovězí a vepřové maso je v české kuchyni nejčastější. A pak také drůbeží maso, pokrmy z mletého masa, sladkovodní ryby, králík a zvěřina. Nejznámější pokrmy jsou svíčková na smetaně, vepřový řízek, pečené vepřové maso, různé guláše, smažený kapr, pečená sekaná, roštěnky, hovězí roláda, tlačenka, masové karbanátky, pečená husa se zelím, kachna.

Jako příloha k masu se nejčastěji používá různě tepelně upravené zelí, kapusta a špenát, dále pak těstoviny, brambory, rýžea knedlíky - česká specialita. Knedlíky se nejčastěji připravují z obilné mouky ( přidává se nakrájená houska) anebo z uvařených brambor, krupice a mouky.  Dále pak je velice populární tzv. bramborák, bramborový placek, který se rovněž  používá jako příloha k masu. 

V restauracích je nejpopulárnější české vegetariánské jídlo tzv. "smažák" neboli smažený sýr, podávaný s hranolky nebo vařenými brambory. Téměř v každé české restauraci nabízejí na jídelním lístků "utopence" nebo nakládaný hermelín.

Během letní sezóny jsou v české kuchyni velice populární jídla jako je lečo s vejci, smažený květák, smažené houby s vajíčkem.

Sladká jídla a moučníky:

Různé druhy koláčků a vdolků s tvarohem, mákem, ovocem (jablko, hruška, švestky nebo povidla). Velice populární jsou záviny jako jablečný, tvarohový, makový. Dále pak sladké palačinky s ovocem a šlehačkou a dorty. A především různé druhy ovocných knedlíků (meruňkové, švestkové, jahodové) a také dukátové buchtičky s krémem, žemlovka a škubánky s mákem.

Kromě běžných druhů ovoce se u nás pěstují i meruňky a broskve, především na jižní Moravě, kde je klima daleko mírnější a teplejší. O vánocích se pečou různé druhy cukroví.

Nápoje:

Nejznámějším nápojem české kuchyně je samozřejmě pivo. To se vyrábí jak alkoholické, tak i bez alkoholu. Na českém pivním trhu existuje  470 druhů piv. Dále pak se během oběda se často konzumuje stolní minerální voda,  džusy a limonády. Velice známé jsou i různé druhy vín z Moravy

Похожие публикации

Pražské pivo a pivnice

Pivo se vyrábělo již v 7.tisíciletí před našim letopočtem v Mezopotámii. Avšak jeho výroba začala

19.10.16 Doporučujeme
Restaurace v Praze

V Praze je mnoho restaurací, dobrých, moc dobrých a vynikajících, s českou i mezinárodní kuchyní.

28.11.16 Doporučujeme
Obchody v Praze

V Praze je velice bohatá síť obchodů, která nabízí návštěvníkům Prahy široký spektrum výrobků,

28.11.16 Doporučujeme

Copyright © 2012 - 2019 DLE Všechna práva vyhrazena. Kopírování materiálu je přísně zakázáno.
Zavřít